Maastricht Aachen Airport B.V.

Aviation news & information concerning Maastricht Aachen Airport
User avatar
Cargolouk
Posts: 2016
Joined: 28 Oct 2017, 17:13
Has thanked: 1 time
Been thanked: 116 times

Kind Regards.
Louk

The sky is the limit … but the opportunities are unlimited!
Tinus
Posts: 821
Joined: 28 Oct 2017, 16:25
Been thanked: 471 times

Smoketrails
Posts: 17
Joined: 29 Oct 2017, 16:32
Has thanked: 128 times
Been thanked: 4 times

Tinus wrote:
18 Dec 2020, 08:55
https://www.1limburg.nl/kleiner-vliegve ... t=topstory

Kind regards
Martijn Beckers
"Wij van WC Eend, adviseren WC Eend!" onderzoek wederom van de tegenstanders...
marcel66
Posts: 431
Joined: 28 Oct 2017, 19:00
Has thanked: 292 times
Been thanked: 416 times

Smoketrails wrote:
18 Dec 2020, 11:06
Tinus wrote:
18 Dec 2020, 08:55
https://www.1limburg.nl/kleiner-vliegve ... t=topstory

Kind regards
Martijn Beckers
"Wij van WC Eend, adviseren WC Eend!" onderzoek wederom van de tegenstanders...
Smoketrails wrote:
18 Dec 2020, 11:06
Tinus wrote:
18 Dec 2020, 08:55
https://www.1limburg.nl/kleiner-vliegve ... t=topstory

Kind regards
Martijn Beckers
"Wij van WC Eend, adviseren WC Eend!" onderzoek wederom van de tegenstanders...
Schijnbaar geld teveel
User avatar
Cargolouk
Posts: 2016
Joined: 28 Oct 2017, 17:13
Has thanked: 1 time
Been thanked: 116 times

Kind Regards.
Louk

The sky is the limit … but the opportunities are unlimited!
User avatar
FLYMST.NL
Site Admin
Posts: 1470
Joined: 25 Oct 2017, 14:13
Been thanked: 36 times

Please dont post URL/Links only but like this;
URL/Links only will be removed from now. Thank you!
MAASTRICHT AIRPORT - De luchtvaart bereidt zich voor op een van de grootste logistieke operaties ooit: de verspreiding van het coronavaccin. Ook op Maastricht Aachen Airport worden de benodigde voorbereidingen getroffen. Zo is de koelcapaciteit in de vrachtterminal uitgebreid, zodat er nog meer vaccins via de luchthaven vervoerd kunnen worden.Langzaam maar zeker wordt er steeds meer duidelijk over de vaccins, de productielocaties en de eisen waar het transport aan moet voldoen. “Dat was twee maanden geleden wel anders”, vertelt Wil Berghmans, compliance manager van Maastricht Aachen Airport. “Toch moesten toen de voorbereidingen al starten. Zodat we als luchthaven, branche én als land er klaar voor zijn op het moment dat het vaccin klaar is voor transport.

Brancheorganisatie ACN heeft toen het voortouw genomen en de branche en relevante partijen zoals Douane en Marechaussee bij elkaar geroepen in de werkgroep ‘Vaccines Gateway Netherlands’. “Het eigen belang maakte plaats voor het maatschappelijk belang”, zegt Berghmans. “Van concurrentie was geen sprake meer. Er was maar een vraag belangrijk: hoe krijgen we het vaccin snel en veilig bij de mensen?’

Gezamenlijk werd gekeken naar de beschikbare middelen en faciliteiten. Daarbij stond de vraag centraal: waar in Nederland heb je wat tot je beschikking en waar liggen nog mogelijkheden?’ “Logischerwijs kijk je dan ook naar je eigen mogelijkheden”, zegt Berghmans. Maastricht Aachen Airport is naast Schiphol de enige luchthaven waar commerciële luchtvracht wordt afgehandeld.

De medewerkers en faciliteiten in de Cargo terminal East van Maastricht Aachen Airport zijn sinds 2018 IATA CEIV Pharma-gecertificeerd om medicijnen en vaccins af te handelen. Het warehouse is onder andere uitgerust met aparte loadingdocks en pharmakoelcellen waar temperatuurgevoelige medicijnen en vaccins opgeslagen worden tussen 2 en 8 graden (150 m2) en tussen 15 en 25 graden (700 m2).

Uitbreiding koelcapaciteit
Maastricht Aachen Airport besloot aan de slag te gaan om de koelcapaciteit voor pharma uit te breiden. "Onze Cargo terminal North is aangepast waardoor deze nu voldoet aan de GDP-voorwaarden; de certificering die de pharmabranche zelf hanteert voor transport. Dit betekent dat onze koelfaciliteiten voor vaccins nu is uitgebreid met 2500m2 extra, tot een temperatuur van –25 graden.” Maastricht Aachen Airport verwacht dan ook vooral een rol te spelen bij de distributie van de vaccins die op –25 graden of koelkasttemperatuur bewaard moet worden.

De luchthaven biedt klanten als voordeel dat vanuit het platform directe toegang is tot beide warehouses en koelfaciliteiten. Ook bestaat de mogelijkheid om de trucks op het platform te laden en te lossen. Hierdoor kan het vaccin snel op weg zijn naar de vaccinatielocaties.

De luchthaven verwacht dat het in de komende maanden steeds drukker wordt door de verspreiding van coronavaccins. “Deze eerste fase is slechts het topje van de ijsberg. Straks volgt de massaproductie en verspreiding. Miljoenen Nederlanders worden twee keer ingeënt. Dat is een logistieke operatie die ongekend is”, aldus Berghmans.
Source: https://www.luchtvaartnieuws.nl/nieuws/ ... onavaccins
None of the above information may be copied without written confirmation of FLYMST.NL
Roger
Posts: 45
Joined: 27 Oct 2017, 16:39
Has thanked: 18 times
Been thanked: 12 times

To covid-logistics: what can MAA expect flight-wise?
Anything known yet?
User avatar
Pascalmst
Posts: 238
Joined: 02 Feb 2019, 12:32
Location: Near the runway..
Has thanked: 133 times
Been thanked: 427 times
Contact:

Opgeslagen toestel MAA krijgt tweede leven als blusvliegtuig

Een van de vliegtuigen die al maanden in opslag staat op Maastricht Airport, wordt omgebouwd tot blusvliegtuig.

Dat meldt luchtvaartnieuwssite Scramble. De Dash 8 van de failliete maatschappij Flybe staat al sinds de zomer op het beton in Beek.

Natuurbranden
Het toestel is gekocht door het Canadese Conair, dat tweedehands vliegtuigen ombouwt tot blusvliegtuigen waarmee grote natuurbranden worden bestreden. In totaal kocht Conair elf toestellen uit de boedel van Flybe, waarvan er dus één in Maastricht staat.

Frankrijk
In het vliegtuig komt een grote tank waarin 10.000 liter water of andere blusvloeistof kan worden meegenomen om uit te storten boven de vlammen. Deze blusuitvoering van de Dash 8 is al in gebruik bij onder meer de Franse Burgerbescherming.

Geparkeerd
Op het Maastrichtse vliegveld staan op dit moment zo'n 40 vliegtuigen opgeslagen. Een deel is van het failliete Flybe, anderen zijn tijdelijk geparkeerd door onderhoudsbedrijf Samco. Doordat er vanwege de coronacrisis veel minder wordt gevlogen, hebben ook verschillende luchtvaartmaatschappijen toestellen voorlopig aan de grond gezet.
https://www.1limburg.nl/opgeslagen-toes ... svliegtuig
(Couldn't see Maastricht or any registration in the mentioned Scramble article in this item)
Please have a look at my Flickr Photostream for more pictures !
User avatar
Cargolouk
Posts: 2016
Joined: 28 Oct 2017, 17:13
Has thanked: 1 time
Been thanked: 116 times

MAASTRICHT AIRPORT - Via Maastricht Aachen Airport is zondag de eerste zending van het Pfizer-BioNTech Covid-19 vaccin vervoerd. De bijna 50.000 in droogijs verpakte vaccins werden per truck afgeleverd. Na een korte periode van opslag in de speciale pharmafaciliteiten werden de vaccins met een vlucht van Royal Jordanian naar Jordanië gevlogen.

De voor Nederland bestemde vaccins komen via wegvervoer naar ons land komen, maar de vaccins kunnen niet wereldwijd geleverd worden zonder gebruik te maken van de luchtvaart. Nast Schiphol verwacht ook Maastricht Aachen Airport daarin een belangrijke rol te spelen.

Zestig Nederlandse bedrijven en organisaties werken in de Vaccines Gateway Netherlands (VGN) samen om de immense logistieke operatie in goede banen te leiden. “Zelf hebben we hier onze faciliteiten geschikt gemaakt voor grootschalig gekoeld transport, onze medewerkers getraind en de procedures aangescherpt”, zegt Jos Roeven, CEO van Maastricht Aachen Airport.

De temperaturen waarbij vaccins vervoerd worden variëren van –70 tot +8 graden. Tot nu toe hield de luchthaven er rekening mee later in het proces een bijdrage te leveren, vanaf het moment dat grootschalige transport van vaccins die bij koelkast- of kamertemperatuur vervoerd worden van start zal gaan.

“Maar onze aandeel in de wereldwijde verspreiding van de vaccins start hier nu, vandaag”, zegt Roeven. “Hier hebben we de afgelopen maanden naar toe gewerkt."

Source: luchtvaartnieuws
Kind Regards.
Louk

The sky is the limit … but the opportunities are unlimited!
Post Reply